Bine ai venit vizitatorule. Te rugam sa alegi una din optiunile de mai jos:
( AUTENTIFICARE | INREGISTRARE )
![]() ![]() |
Aug 19 2009, 11:51 AM
Trimis la
|
|
![]() miau-miau ![]() ![]() ![]() Grup: Moderator Animalutul.ro Postari: 748 Inregistrat pe: 19-February 09 De la: somewhere over the rainbow! Membrul Nr.: 16,814 |
Plante carnivore si insectivore
Asa-i ca nu stiati prea multe despre astfel de plante? nici eu, asa ca m-am pus pe rasfoit internetul in cautare de informatii. am gasit imagini pe telegraph pictures, imagini care m-au socat putin. Am gasit si pe site, infogradina.ro, un articol interesant despre plantele astea. O sa citez putin din el si va arat poze cu ce am gasit pe net. Mi s-a parut fascinant sa citesc atatea informatii ... pacat ca sunt putine siteuri de ofera informatii de calitate. Drosera Sunt printre cele mai răspândite plante carnivore şi se găsesc pe toate continentele excepţie făcând Antarctica. Trăiesc în mlaştini, smârcuri cu muşchi de turbă şi tufişuri. Frunzele cu tentacule sensibile au în vârf un lichid lipicios bogat în zahăr, ce seamănă cu o picătură de apă. Dacă o insectă este atrasă de picăturile strălucitoare şi aterizează pe frunze atingând tentaculele va fi prinsă în lichidul lipicios al Droserei. Fiecare mişcare pe care insecta o face, în încercarea de a evada va atraga tentaculele ,aşa încât insecta sfârşeşte acoperită şi imobilizată. Intr-un final,în aproximativ 15 minute prada va muri din cauza asfixierii sau oboselii. Mucilagiul le acoperă, tentaculele încep să secrete un suc digestiv şi în decurs de 1-2 zile, insecta este complet mâncată. În acest moment, tentaculele nu mai sunt excitate şi vor reveni la poziţia iniţiala, aşteptând o nouă pradă. ![]() ![]() Asta e Nepenthes Truncata. Specifica insulei Mindanao din Filipine. Se gaseste la o altitudine de 230-600 m. "Galetusa" in care isi atrage prada poate avea si o lungime de 50 cm. In Franta, intr-o gradina botanica s-a descoperit pentru prima data corpul unui soricel mancat de aceasta planta. E stiut faptul ca, pe langa insectele pe care le devoreaza, mai pofteste si la mamifere mici. E usor de crescut, nu are nevoie de atentii speciale. Evident ca exista si o varianta de uscat a plantei, una ce se poate creste in locuintele oamenilor, nu doar in salbaticie, la inaltimi. Suporta bine un grad de 75% umiditate. Are nevoie de multa lumina, mai ales in solarii. ![]() Dionaea Muscipula Trăieşte în mocirlele din Nordul şi Sudul Carolinei. Capturează şi digeră insecte şi arahnide prinse cu ajutorul capcanelor aflate în vârful fiecărei frunze. Mecanismul prin care capcana se închise este o interacţiune complexă între elasticitate, rigidizarea celulelor şi creştere.Doi lobi sub forma de aripi formeaza capcana .Aceasta este verde pe dinafara, iar pe dinauntru de un rosu stralucitor, cu un nectar dulce care atrage insectele. La unul din capete, cei doi lobi sunt uniti, iar la celalalt, pe margine, prezinta un sir de tepi lungi care ajută la retinerea insectelor mai mari in capcana. In interior are niste fire minuscule, sensibile la atingere, care fac capcana sa se inchida in momentul cand o insecta o atinge. Digestia durează aproximativ 10 zile, apoi capcana se redeschide. O plantă prinde în medie doar 3 insecte întrega viaţă. ![]() ![]() ![]() Nepenthes Attenborough. Denumita dupa naturalistul Sir. David Attenborough, un mare fan al acestor plante. A fost descoperita in Filipine, in anul 2007, face parte din cele 120 de specii de astfel de plante. In anul 2000 cativa misionari au vazut planta si au dat de veste oamenilor de stiinta care n-au ezitat sa plece in calatorie pe munte. E destul de mare incat poate digera un sobolan intreg! E a doua cea mai mare specie din lume, zic cei de la BBC intr-un interviu online. Stewart McPherson, unul dintre botanistii care au ajutat la descoperirea plantei, o descrie drept o "planta foarte interesante". E mare, colorata si Planta se gaseste in munti, muntele Victoria, unde nu ajunge oriunde. Botanistii spun ca putina lume se aventureaza acolo deoarece bastinasii stiu ca acolo se gasesc plante carnivore si le e frica. ![]() Spider Orchid o planta din specia Caledonia Se gaseste in Noua Zeelanda, Australia si Noua Caledonie. Sunt peste 70 de tipuri ale acestei specii. ![]() -------------------- |
|
|
|
Aug 19 2009, 11:53 AM
Trimis la
|
|
![]() Crin ![]() ![]() ![]() Grup: Gradina Postari: 368 Inregistrat pe: 19-February 09 De la: Cluj Membrul Nr.: 16,815 |
Uuu fain post.
Eu stiu ca am avut o planta carnivora. Nephentes, dar nu am scos nici un soarece mort din ea. Singurul lucru pe care planta mea carnivora l-a prins au fost niste tantari si muste. |
|
|
|
Aug 19 2009, 11:55 AM
Trimis la
|
|
![]() miau-miau ![]() ![]() ![]() Grup: Moderator Animalutul.ro Postari: 748 Inregistrat pe: 19-February 09 De la: somewhere over the rainbow! Membrul Nr.: 16,814 |
m-au intrigat plantele astea dar nu stiu daca as putea tine asa ceva in casa.
Maxine, cum era sa ai in casa asa ceva? nu ti-era frica? -------------------- |
|
|
|
Aug 19 2009, 12:03 PM
Trimis la
|
|
![]() Crin ![]() ![]() ![]() Grup: Gradina Postari: 368 Inregistrat pe: 19-February 09 De la: Cluj Membrul Nr.: 16,815 |
da de unde. erau inofensive. atata tot ca trebuia sa le pun apa in cupele alea. plus ca nu rezista mult, pentru ca nu le place umiditatea din camera. dar intr-adevar sunt interesante.
|
|
|
|
Aug 19 2009, 02:24 PM
Trimis la
|
|
![]() Crin ![]() ![]() ![]() Grup: Moderator Infogradina Postari: 657 Inregistrat pe: 5-May 09 Membrul Nr.: 19,579 |
Valentina...sunt bine-venite aceste informatii...dar eu stiu sigur ca nu imi doresc asa ceva in casa...am o retinere fata de aceste plante...brrrr
Maxine...inseamna ca tu nu mai dai banii pe spray-uri si pastile pt tantari... -------------------- |
|
|
|
Aug 19 2009, 04:27 PM
Trimis la
|
|
Corect
|
|
|
|
Aug 19 2009, 04:41 PM
Trimis la
|
|
![]() Crin ![]() ![]() ![]() Grup: Moderator Infogradina Postari: 657 Inregistrat pe: 5-May 09 Membrul Nr.: 19,579 |
Dar de ce nu o mai ai?
Nu s-a saturat destul de bine de muste si tantari sau nu i-au priit aceste "zburatoare"? -------------------- |
|
|
|
Aug 19 2009, 05:12 PM
Trimis la
|
|
A murit. Si atunci nu era asa google-ul sa iti spuna tot ce vrei. Nu prea stia lumea cum se ingrijesc plantele carnivore, erau o raritate. Am udat-o, schimbat pamantul, tot ce tine. Asta este. S-a dus.
M-am dus inapoi la vanzator, si i-am cerut detalii etc. El mi-a zis de conditii optime. Aparent nu am reusit sa le intrunesc. Asta este. Si in Romania creste o planta carnivora. Se numeste Roua cerului, sau Drosera rotundifolia. Asta cred ca nu e asa sensibila. |
|
|
|
Aug 19 2009, 05:17 PM
Trimis la
|
|
Dar pe unde creste aceasta Roua cerului?
Sper sa nu dau de ea... -------------------- |
|
|
|
Aug 20 2009, 11:13 AM
Trimis la
|
|
" Este răspândită în turbarii, este o plantă carnivora ocrotita, intalnita frecvent si in tara noastra. Atinge circa 10-80cm inaltime. Frunzele rozulare au pe suprafata lor numerosi peri glandurari de culoare purpurie cu care planta digera insectele. Acesti perisori numiti si tentacule secreta un lichid lipicios care se aduna la baza lor sub forma unor picaturi de roua de unde si denumirea plantei. La sfarsitul primaverii si inceputul verii apar florile pentamere, alb-roz sau violet, solitare grupate într-o inflorescenţă scorpioidă."
Deci stai linistita floare alba ca nu o sa te intalnesti cu planta asta carnivora. Am mai citit ca mai exista o planta insectivora care creste in Romania, otratelul, si creste in Delta Dunarii. " In Delta mai intalnim otratelul de balta (Utricularia vulgaris) sau Adrovanda vesiculoasa, o planta acvatica cu infatisarea unei tufe plutitoare si cu frunze ale caror modificari constituie veritabile capcane, fara nici o iesire pentru animalele acvatice mici. " |
|
|
|
Aug 20 2009, 11:15 AM
Trimis la
|
|
Postez si doua poze, sa fim sigure Floare ca nu dai de ele.
![]()
|
|
|
|
Aug 20 2009, 11:17 AM
Trimis la
|
|
Dar te-ai documentat, nu gluma...parca descrierea, facuta mai sus, provine dintr-un scenariu de film horror...brrrrr
-------------------- |
|
|
|
Aug 20 2009, 11:20 AM
Trimis la
|
|
Postez si doua poze, sa fim sigure Floare ca nu dai de ele. Ms, ms...draga mea...pt gija pe care mi-o porti...dar eu oricum am alte preferinte florale...si nu cred ca voi da de ele...sau nu voi umbla pe cai unde se intalnesc si aceste "frumuseti" -------------------- |
|
|
|
Aug 20 2009, 02:37 PM
Trimis la
|
|
Dar, otratelul de balta e o floare chiar draguta. nu imi dau seama pe unde papa insectele |
|
|
|
Aug 20 2009, 03:11 PM
Trimis la
|
|
O fi avand si ea, cu siguranta, vreun orificiu....
Daca te pasioneaza...poti da o fuga in Delta si poate-poate dai nas in nas cu ea... -------------------- |
|
|
|
Aug 20 2009, 09:38 PM
Trimis la
|
|
![]() Admin ![]() ![]() ![]() Grup: Root Admin Postari: 1,025 Inregistrat pe: 29-October 08 De la: Oradea Membrul Nr.: 15,223 |
Si pe mine ma inspaimanta gandul de a avea o astfel de floare in casa. Un prim motiv ar fi umiditatea de care au nevoie aceste plante.
Apoi, eu n-am insecte in apartament. Plasele de la ferestre isi fac treaba bine mersi Oricum sunt plante intrigante si interesante. In copilarie am vazut un film SF cu o planta ce manca oameni. Sau o fi fost desen animat?! Nu mai stiu sigur. Dar mi-a ramas in minte. -------------------- |
|
|
|
Aug 21 2009, 12:36 PM
Trimis la
|
|
Daaaaaa...ai dreptate...si eu am niste imafini vagi in minte...stiu ca era imensa cu o tulpina inalta, nu?
-------------------- |
|
|
|
Aug 21 2009, 01:23 PM
Trimis la
|
|
![]() Admin ![]() ![]() ![]() Grup: Root Admin Postari: 1,025 Inregistrat pe: 29-October 08 De la: Oradea Membrul Nr.: 15,223 |
Da, mare cu o tulpina uriasa!
-------------------- |
|
|
|
Aug 21 2009, 03:56 PM
Trimis la
|
|
Da alea-s desene. Si eu o tin minte. Avea un cap mare cu dinti, nu?
![]() Asta ii destul de draguta |
|
|
|
Aug 21 2009, 07:58 PM
Trimis la
|
|
Daaaaaaaaa...seamana cu desenul tau...
-------------------- |
|
|
|
| Reclama |
Trimis la
#
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Versiunea Lo-Fi | SEO by MinervaSEO © Icelabz.net | Astazi este: 23rd May 2012 - 02:34 AM |