Bine ai venit vizitatorule. Te rugam sa alegi una din optiunile de mai jos:
( AUTENTIFICARE | INREGISTRARE )
![]() ![]() |
Nov 1 2009, 09:08 AM
Trimis la
|
|
![]() Crin ![]() ![]() ![]() Grup: Moderator Infogradina Postari: 657 Inregistrat pe: 5-May 09 Membrul Nr.: 19,579 |
Sărbătoarea are origine catolică, fiind denumită „Ziua Tuturor Sfinţilor“ încă din secolul VII. În Transilvania, ea s-a transformat în „Ziua Morţilor“, iar în unele zone se mai numeşte şi „Luminaţia“. În timp, obiceiul cinstirii celor trecuţi în nefiinţă a fost adoptat şi de ortodocşi, de luterani, calvini şi unitarieni, fiind acum o sărbătoare care adună în jurul mormintelor zeci de mii de credincioşi. În calendarul catolic, şi ziua de 2 noiembrie este o sărbătoare dedicată celor dispăruţi, „Ziua tuturor sufletelor“. La originea Zilei Morţilor stă ceremonia celţilor de acum 2.000 de ani. Ei sărbătoreau pe 1 noiembrie Anul Nou, noapte în care credeau că fantomele se întorc printre cei vii. Americanii au transformat această zi religioasă într-un prilej de distracţie şi carnaval. Ziua comemorării sfinţilor şi martirilor, „All Hollows Day“, a devenit Halloween cînd sărbătoarea a fost adusă în America de colonişti. Obiceiul „trick or treat“ datează din anii ’30. Halloween a fost adoptat pe toate continentele fiind în prezent o îmbinare a mai multor credinţe şi tradiţii. Şi la noi a prins ideea petrecerilor costumate. Dar dincolo de tradiţiile de import, comemorarea morţilor pe 1 noiembrie e pentru fiecare român o datorie creştină.
1 noiembrie este ziua în care mergem cu flori şi lumînări la mormintele celor dispăruţi. Fiecare se roagă pentru sufletele celor dragi care nu mai sint, le curăţă locurile de veci, împart săracilor colivă şi bani şi aprind candele care să lumineze drumul de dincolo al morţilor. Pe înserate, peste cimitirele din intreaga tara coboară o ploaie de luminiţe. Luminaţia, cum mai este numită sărbătoarea, e o zi deosebită pentru creştini. Dar şi o oportunitate de care profită cerşetorii şi comercianţii de flori şi lumînări. -------------------- |
|
|
|
Nov 1 2009, 09:21 AM
Trimis la
|
|
![]() Crin ![]() ![]() ![]() Grup: Moderator Infogradina Postari: 657 Inregistrat pe: 5-May 09 Membrul Nr.: 19,579 |
La noi Luminatia ( slujba religioasa ) va incepe azi la ora 13...aseara am fost la cimitir si mi-am facut datoria fata de bunici si alte rude duse parca prea devreme dintre noi...
Oferta de coroane, lumanari si candele a fost si in acest an f bogata...ai avut din ce alege...Crizantemele au fost reginele acestei zile ( considerata si o sarbatoare) ajungand chiar la pretul de trandafiri... Pe la voi se practica acest obicei? -------------------- |
|
|
|
Nov 2 2009, 01:47 PM
Trimis la
|
|
![]() miau-miau ![]() ![]() ![]() Grup: Moderator Animalutul.ro Postari: 748 Inregistrat pe: 19-February 09 De la: somewhere over the rainbow! Membrul Nr.: 16,814 |
La noi se da coliva cu bomboane, se duc flori (crizanteme) si se pun lumanari.
Curatenia mormantului se face lunar la noi, cel putin cimitirele catolice sunt foarte bine pastrate si curatate. Am auzit ca in alte parti ale tarii nu se face coliva. Trebuie sa fie trist. Noi abia asteptam ziua mortilor din 1 noiembrie sa ne faca mama coliva cu bomboane colorate. Sau ma rog, grau fiert in care punea cacao si bomboane. Eu sunt plecata de multi ani din satul natal asa ca trimit mereu lumanari la sat, la rude, sa duca la cimitir. De obicei se dau de pomana colaci sau haine si mancare -------------------- |
|
|
|
Nov 2 2009, 02:40 PM
Trimis la
|
|
Coliva...nu se face pe la noi...insa pomana, da fiecare ce considera...
Si eu doar la tara am obligatii si cum sunt cea mai tanara si disponibila, din familie, ma ocup mereu de curatarea mormintelor... Anul acesta a fost timpul frumos, fata de alte dati...insa tot candelele au ars mai bine...Cimitirul a fost parca locul de intalnire al fiilor satului...saraci si bogati...cu totii ne-am adunat in jurul preotului si am ziscel putin o rugaciune, in gand, pt cei care nu mai sunt in viata... -------------------- |
|
|
|
Nov 3 2009, 04:04 PM
Trimis la
|
|
![]() Admin ![]() ![]() ![]() Grup: Root Admin Postari: 1,025 Inregistrat pe: 29-October 08 De la: Oradea Membrul Nr.: 15,223 |
In Bihor nu se face coliva deloc de Ziua Mortilor. In schimb se fac si se dau colaci. Am aflat asta acum cateva zile de la o bihoreanca nativa.
Sa stii ca si noua ne facea mama grau fiert de 1 noiembrie. -------------------- |
|
|
|
Nov 9 2009, 06:08 PM
Trimis la
|
|
Se pare ca fiecare zona a tarii este cu traditiile si obiceiurile ei...
-------------------- |
|
|
|
| Reclama |
Trimis la
#
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Versiunea Lo-Fi | SEO by MinervaSEO © Icelabz.net | Astazi este: 23rd May 2012 - 01:55 AM |